Πληροφορίες Περιοχής

Το χωριό Ζαρός
Ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Pίζας του Ψηλορείτη και από τα πιο ιστορικά κεφαλοχώρια της Κρήτης. Έχει περίπου 2.000 κατοίκους με κύρια ασχολία την γεωργία, κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και δραστηριότητες που στηρίζονται στην εκμετάλλευση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού της περιοχής. Το όνομα Zαρός είναι προελληνικό και ετυμολογείται από το Zα (πολύ) + Pούς (ροή).

Εξαιτίας της ύπαρξης των άφθονων νερών η περιοχή κατοικείτο σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Τα βενετσιάνικα έγγραφα το αναφέρουν σαν Saro ήδη από το 1378.

H αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα που σώζεται μαρτυρούν ένα οικισμό σε πλήρη άνθιση.

Εξαιτίας των άφθονων νερών στο Zαρό λειτουργούσαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αρκετοί νερόμυλοι τα ερείπια των οποίων υπάρχουν κατά μήκος ενός υδάτινου καναλιού. Σήμερα λειτουργεί μονάχα ένας στην θέση Bότομος.

Στη θέση του οικισμού Ζαρού πρέπει να βρισκόταν η αρχαία πόλη «Βήνη» η οποία ήκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο από την οποία καταγόταν, ο ποιητής Ριανός ο Κρης.

Δυτικά από τη λίμνη «Βοτόμου» και σε μικρή απόσταση βρίσκεται η μικρότερη πηγή της «Στέρνας» (100 μέτρα από τους ξενώνες Eλαιώνας). Πήρε το όνομα της από την αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή (cisterna) που σώζεται ακόμα έως και σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υδρομάστευσης της Ρωμαϊκής περιόδου στην Κρήτη, από την οποία οδηγούσαν το νερό μέσω κλειστού αγωγού στην αρχαία Γόρτυνα. Επίσης στη θέση Βότομος σώζεται το σύστημα αγωγών μεταφοράς του νερού, τμήμα του Ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Η ιστορία της περιοχής είναι αρκετά μεγάλη και ξεκινά από την μινωική εποχή. Έχουν εντοπιστεί σημαντικές Μινωικές αρχαιότητες στις θέσεις Καλαθιανά (θολωτοί Μινωικοί τάφοι), Κούρτες (Υστερομινωικός οικισμός και τάφοι Υστερομινωικής Πρωτογεωμετρικής και Γεωμετρικής εποχής), Βότομος (Μινωικός οικισμός).

Στις Κούρτες, στη θέση "Αρχαία" Αγίου Σάββα έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές, και πολλά από τα ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο Ηρακλείου. Ακόμα, δείγματα της Ρωμαϊκής περιόδου φαίνονται στη θέση Τρυπητή, όπου έχει εντοπιστεί νεκροταφείο Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.
 
Αποστάσεις
 
Περιοχή  Απόσταση
Zaros village Square 2.0 km
Zaros Lake 0.6 km
Bank 2 km
Post Office 2 km
Farmacy 2 km
Moni Vrontonisiou 5 km
Nearest hospital (Mires ) 15.3 km (open 24h )
Big super Market Moires City 13 km

Nearby Beaches
Komos Beach 27.8km
Kalamaki Beach 28.8 km
Matala beach 29.7 km
Kokkinos Pirgos 28.7 km

Archaeological Site
Gortyna 18.4 km
Festos 21.2 km
Agia Triada 24.1 km
Agia Galini 32 km
Knossos Palace 60.1 km
Heraklion Archaeological Museum 47.4 km

Airports -Ports
Heraklion Port 48.1 km
Agia Galini Port 38.9 km
Heraklion Airport 50.6 km
Chania Airport 151 km

Πως θα έρθετε

Οι ξενώνες «Ελαιώνας» βρίσκονται 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Ζαρός, του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Ο Ζαρός φημίζεται για τα πολλά νερά που υπάρχουν στην περιοχή του, που πηγάζουν από τους πρόποδες του βουνού Ψηλορείτης, του μεγαλύτερου βουνού της Κρήτης. Η απόσταση από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι 45 χιλιόμετρα και από το λιμάνι 42 χιλιόμετρα.

Από το Ηράκλειο για να έρθετε στον Ελαιώνα παίρνετε την κατεύθυνση για Μοίρες – Αγία γαλήνη. Το πρώτο χωριό που συναντάμε στα 20 χιλιόμετρα έξω από το Hράκλειο είναι το χωριό Αγία Βαρβάρα , μέσα από το χωριό στρίβουμε δεξιά προς Ζαρο και συναντάμε τα χωριά Παννασο – Γεργερη – Νιβρυτος. Φθάνοντας στον Ζαρο περνάμε μέσα από το χωριό, στο τέλος του χωριού υπάρχει ταμπέλα από τα δεξιά "ΕΛΑΙΩΝΑΣ", περνάμε μπροστά από την εμφιάλωση του νερού Ζαρος και μετά από 1,5 χιλ φθάνουμε στον Ελαιώνα.


GPS Coordinates: 35.142007, 24.905904